Η Ιταλία ετοιμάζεται για «ρόλο» στις επιδρομές στη Λιβύη κατά της ISIS


Η Ιταλία ετοιμάζεται για «ρόλο» στις επιδρομές στη Λιβύη κατά της ISIS

Μετά τα πρώτα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της ISIS στη Λιβύη, έπειτα από αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η Ιταλία φαίνεται πως προετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο στο μέτωπο κατά των τζιχαντιστών στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου: Συγκλίνουσες αναφορές στα ιταλικά ΜΜΕ θέλουν τη Ρώμη να πρόκειται, σε πρώτη φάση, να ανοίξει τις βάσεις στην επικράτειά της για απογείωση των μαχητικών, αφήνοντας σε δεύτερο στάδιο την εμπλοκή και της ίδιας της ιταλικής αεροπορίας στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Το ενδεχόμενο ιταλικών επιχειρήσεων στη Λιβύη συζητείτο εδώ και μήνες στη Ρώμη. Η ίδια η Ουάσινγκτον είχε ενημέρωσει τις προηγούμενες εβδομάδες την ιταλική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να ξεκινήσει επιδρομές με στόχο την ISIS, και η τελευταία ενημέρωση φέρεται, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, να έφτασε στη Ρώμη την Κυριακή, παραμονή των πληγμάτων.

Τα αμερικανικά πλήγματα σε αυτή τη φάση έγιναν με μαχητικά που είχαν απογειωθεί είτε από αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στη Μεσόγειο είτε από τη βάση στην Ιορδανία. Στις επόμενες ωστόσο, πηγές στην ιταλική κυβέρνηση που επικαλούνται ξεχωριστά η Repubblica και η Corriere della Sera υποστηρίζουν πως θα ζητηθεί η χρήση της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σιγκονέλα στη Σικελία, κάτι στο οποίο η Ρώμη δεν εμφανίζεται αρνητική.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ιταλίας στα αμερικανικά πλήγματα δείχνει πως η Ρώμη βλέπει με καλό μάτι τις επιδρομές: Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τη Δευτέρα πως «οι αμερικανικές επιδρομές αξιολογούνται θετικά» από την κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως η Ρώμη «ενθαρρύνει την υλοποίηση των πρωτοβουλιών που θα φέρουν σταθερότητα και ειρήνη στους Λίβυους».

Για το επόμενο στάδιο ωστόσο, η Corriere della Sera αναφέρει πως έχει ήδη δοθεί η έγκριση για χρήση της Σιγκονέλα στη Σικελία για τα αμερικανικά μέσα.

Η Ρώμη, αναφέρει η εφημερίδα, έχει δώσει εδώ και εβδομάδες το πράσινο φως για τη χρήση της βάσης και τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη αναμένεται, σύμφωνα με την αναφορά, να απογειωθούν από τη Σικελία μέχρι το τέλος του μήνα.

Ανάλογες είναι και οι αναφορές πηγών που επικαλείται ξεχωριστά η Repubblica, σύμφωνα με τις οποίες επόμενες επιδρομές θα ζητηθεί να γίνουν με απογείωση από τη Σιγκονέλα ή από το Αβιάνο, «αν χρειαστεί ακόμη και επιχειρησιακή εμπλοκή των ιταλικών εναέριων μέσων».

Επίσης, υποστηρίζει η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές, η λιβυκή κυβέρνηση θα μπορούσε την επόμενη φορά να απευθύνει απευθείας στη Ρώμη το αίτημα για επιδρομές είτε να «κληθεί» η Ιταλία να παίξει ρόλο.

Σχολιάστε